Header Ads

Άνοδο ΑΕΠ κατά 2,5% στην Ελλάδα το 2015 προβλέπει η Κομισιόν


Άνοδο ΑΕΠ κατά 2,5% στην Ελλάδα το 2015 προβλέπει η Κομισιόν

Με τίτλο «η αβεβαιότητα επισκιάζει την ανάκαμψη», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τις χειμερινές της προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας την περίοδο 2014-16.

Ειδικότερα, στο ειδικό κεφάλαιο για την Ελλάδα υπογραμμίζεται ότι η ελληνική οικονομία άρχισε να μεγεθύνεται πάλι το δεύτερο τρίμηνο του 2014, καθώς ενισχύθηκε η ιδιωτική κατανάλωση και αυξήθηκαν οι εξαγωγές. Ωστόσο, η αβεβαιότητα σε σχέση με την πορεία των πολιτικών, επηρεάζει την εμπιστοσύνη και μπορεί να επιδράσει στον ρυθμό της ανάκαμψης, επισημαίνεται.

Η ανάπτυξη σε κίνδυνο

Μετά από 6 χρόνια ύφεσης, η ελληνική οικονομία επέστρεψε σε αναπτυξιακούς ρυθμούς το 2014, τονίζει η Επιτροπή η οποία σημειώνει πως το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4% το δεύτερο τρίμηνο του 2014 σε ετήσια βάση και κατά 1,6% το τρίτο τρίμηνο, κυρίως χάρη στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, τις καλές επιδόσεις των εξαγωγών και κυρίως χάρη στον τουρισμό και τη ναυτιλία. Οι επενδύσεις αυξήθηκαν το τρίτο τρίμηνο του 2014 για πρώτη φορά από το 2008. Η αναπτυξιακή τάση υπήρξε ισχυρή το δεύτερο εξάμηνο του 2014, ωστόσο οι πρόωρες εκλογές επηρέασαν την εμπιστοσύνη και τις επενδύσεις, αναφέρει η έκθεση στην οποία επισημαίνεται ακόμη ότι μετά τις αυξητικές τάσεις τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο, ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης έπεσε στο 98,9 το Δεκέμβριο, που είναι ο χαμηλότερος δείκτης από τον Απρίλιο. Η ανάπτυξη το 2014 αναμένεται να κινηθεί στο 1% σε ετήσια βάση, αλλά η αβεβαιότητα αναμένεται να επηρεάσει την ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του 2015, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Η Κομισιόν αποσαφηνίζει ότι οι προβλέψεις αυτές προετοιμάστηκαν επί τη βάσει της πλήρους εφαρμογής των δεσμεύσεων του προγράμματος. Επί τη βάσει αυτή, όπως σημειώνει, η ιδιωτική κατανάλωση, θα ωφεληθεί από τη μείωση στις τιμές του πετρελαίου και τη βελτίωση στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Η αύξηση στις εξαγωγές αναμένεται να αυξηθεί το 2015, λαμβάνοντας υπόψη την υποτίμηση του ευρώ, τα κέρδη στην ανταγωνιστικότητα και τις συνεχείς βελτιώσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον. Οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν αισθητά, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει σταθεροποίηση του πολιτικού περιβάλλοντος, εκτιμά η Επιτροπή, η οποία επισημαίνει πως συνολικά, το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,5% το 2015.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.