Header Ads

Στο Κίεβο ο Κέρι εν μέσω εκκλήσεων για τον εξοπλισμό του ουκρανικού στρατού


Στο Κίεβο ο Κέρι εν μέσω εκκλήσεων για τον εξοπλισμό του ουκρανικού στρατού

Στο Κίεβο έφτασε σήμερα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι για να συζητήσει ενδεχόμενες παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, τις οποίες ζητεί εδώ και μήνες η φιλοδυτική ουκρανική κυβέρνηση για να καταπολεμήσει τους φιλορώσους αυτονομιστές στις ανατολικές περιοχές της χώρας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν εξάλλου πως ο Κέρι προτίθεται να προσφέρει επιπλέον 16,4 εκατ. δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια για να βοηθήσει τους αμάχους στην ανατολική Ουκρανία.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα έχει συνομιλίες με τον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο και τον πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ. Η πρώτη δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους στο Κίεβο αναμένεται στις 14:00 (ώρα Ελλάδας).

Η επίσκεψη του Κέρι πραγματοποιείται εν μέσω εκκλήσεων προς την Ουάσινγκτον να αρχίσει να εξοπλίζει την Ουκρανία ώστε η κυβέρνησή της να αντιμετωπίσει τους υποστηριζόμενους από τους Ρώσους αυτονομιστές που προωθούνται στις ανατολικές περιοχές.
Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει πως η Ρωσία έχει στείλει όπλα, κεφάλαια και στρατεύματα επί του πεδίου για να βοηθήσει την προέλαση των ανταρτών, με την οποία έληξε μια κατάπαυση του πυρός που είχε τεθεί σε ισχύ στην ανατολική Ουκρανία.

Η Μόσχα αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στις μάχες. Η Ουάσινγκτον έχει προσφέρει τη σαφέστερη μέχρι στιγμής ένδειξη πως εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει με όπλα την Ουκρανία. Το πρόσωπο που επέλεξε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα για τη θέση του υπουργού Άμυνας, ο Άστον Κάρτερ, δήλωσε σε επιτροπή της Γερουσίας ότι "τείνει πολύ" στο να παράσχει όπλα στην Ουκρανία.

"Δεν μπορώ να μιλήσω αυτή τη στιγμή για τη φύση των όπλων αυτών", δήλωσε ο Κάρτερ κατά την ακροαματική διαδικασία στη Γερουσία για την επικύρωση του διορισμού του. «Όμως τείνω να τους προμηθεύσω με όπλα, περιλαμβανομένων φονικών όπλων».

Ερωτηθείς για τους κινδύνους μιας κλιμάκωσης, δήλωσε: «Πιστεύω πως η οικονομική και πολιτική πίεση επί της Ρωσίας πρέπει να παραμείνει το κέντρο βάρους της προσπάθειάς μας».

Προς το παρόν όμως, η επίσκεψη του Κέρι αφορά μάλλον τη διπλωματική στήριξη. Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν πως θα υποσχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια 16,4 εκατ. δολαρίων, μια μάλλον συμβολική χειρονομία σε μια χώρα που έχει ανάγκη δισεκατομμυρίων για να αποσοβήσει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας, ο οποίος έχει επιδεινωθεί από τον πόλεμο.

Δυτικοί υποστηρικτές του εξοπλισμού της Ουκρανίας υποστηρίζουν πως αυτός θα αύξανε για τον Πούτιν το κόστος της εκπλήρωσης των στόχων του. Αντίπαλοι της ιδέας εκφράζουν ανησυχίες ότι έτσι θα κλιμακωνόταν η σύγκρουση και το ΝΑΤΟ και η Ρωσία θα βοηθούσαν ενεργά αντίπαλες εμπόλεμες πλευρές για πρώτη φορά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.
Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 5 Φεβρουαρίου 2015, 13:03

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.