Header Ads

Τι προκαλεί το σεξ στον εγκέφαλο


0c3c2e54d6932460aecfd9d6dd1a6f8a_L


Κατανοώντας πώς επηρεάζει το σεξ τον εγκέφαλο μπορούμε να βελτιώσουμε τις σεξουαλικές μας επιδόσεις αλλά και να …
0
 
πάρουμε χρήσιμες πληροφορίες για τη γενικότερη κατάσταση της υγείας μας, σύμφωνα με το διακεκριμένο καθηγητή Barry R. Komisaruk από το Πανεπιστήμιο Ρούτγκερς των ΗΠΑ.
Δεν είναι εύκολο να μελετήσουν οι ερευνητές το θέμα αυτό, όμως το κουβάρι του μυστηρίου έχει αρχίσει να ξετυλίγεται. Δείτε τι ξέρουμε μέχρι σήμερα για τη λειτουργία του εγκεφάλου εν ώρα… σεξ.
1. Το σεξ δρα σαν ναρκωτικό
Η απόλαυση που νιώθουμε οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην απελευθέρωση ντοπαμίνης, του νευροδιαβιβαστή που ενεργοποιεί το κέντρο της ανταμοιβής στον εγκέφαλό μας. Η ντοπαμίνη εξηγεί επίσης την ευφορία που προκαλούν συγκεκριμένες ναρκωτικές ουσίες, όπως η κοκαΐνη. Η καφεΐνη, η νικοτίνη και η σοκολάτα διεγείρουν επίσης το κέντρο της ανταμοιβής του εγκεφάλου.
2. Το σεξ μερικές φορές μας χαλάει τη διάθεση
Έχει παρατηρηθεί, κυρίως σε γυναίκες, ότι μετά το σεξ μπορεί να επικρατήσει ένα αίσθημα έντονης δυσφορίας (postcoital dysphoria). Δεν είναι απόλυτα σαφές γιατί συμβαίνει αυτό, όμως πιθανή εξήγηση είναι οι τύψεις που επικρατούν μετά το σεξ ή το αίσθημα ότι το σεξ ήταν εξαναγκαστικό.
3. Το σεξ καταπραΰνει τον πόνο

Δύσκολα σκεφτόμαστε το σεξ όταν πονάμε, αξίζει όμως μια προσπάθεια. Μελέτες δείχνουν ότι το σεξ μπορεί να καταπραΰνει τον πονοκέφαλο, ενώ παράλληλα αυξάνει την αντοχή μας στον πόνο. Η πιο πιθανή εξήγηση στο φαινόμενο αυτό είναι η επίδραση της ωκυτοκίνης, μιας ορμόνης με αναλγητική δράση. 4. Το σεξ μας κάνει να ξεχνάμε
Είναι δυνατό να εμφανίσει κανείς συμπτώματα αμνησίας μόνο για ωρισμένα μεμονωμένα γεγονότα (transient amnesia). Η απώλεια της μνήμης είναι αιφνίδια αλλά παροδική και δεν οφείλεται σε νευρολογική διαταραχή. Μπορεί να αποδοθεί στο έντονο σεξ, το συναισθηματικό στρες, τον ήπιο τραυματισμό στο κεφάλι, ένα χειρουργείο ή την εμβύθιση σε πολύ ζεστό ή πολύ κρύο νερό. Η απώλεια μνήμης διαρκεί μερικά λεπτά έως μερικές ώρες. Κατά τη διάρκεια της κρίσης, δεν αποτυπώνονται νέες αναμνήσεις.
5. Το σεξ ενισχύει μακροπρόθεσμα τη μνήμη
Δύο μελέτες έχουν υποδείξει πως το συχνό σεξ βοηθά στην ανάπτυξη των νευρώνων του εγκεφάλου στα ποντίκια, συγκεκριμένα στη περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τη μνήμη (ιππόκαμπος). Δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη αν ισχύει κάτι αντίστοιχο και για τον άνθρωπο.
6. Το σεξ μας ηρεμεί
Το σεξ βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, παράγοντα που επηρεάζει τις αντιδράσεις μας σε συνθήκες στρες.
7. Το σεξ μας νυστάζει
Το φαινόμενο παρατηρείται κυρίως στον αντρικό πληθυσμό. Ένα τμήμα του εγκεφάλου που ονομάζεται προμετωπιαίος φλοιός παρουσιάζει μειωμένη δραστηριότητα μετά την εκσπερμάτιση. Σε συνδυασμό με την απελευθέρωση ωκυτοκίνης και σεροτονίνης, επέρχεται η χαλάρωση και η γλυκιά υπνηλία
onmed

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.